Autoverzekering voor jongeren

Je hebt net je rijbewijs gehaald en je wil een mooie occasion kopen. Je bent dan verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Veel verzekeringsmaatschappijen zien jongeren van 18 tot 24 jaar als beginnende bestuurders. De verzekeringsmaatschappij gaat er op basis van statistieken vanuit dat je meer schade veroorzaakt omdat je weinig tot geen rij-ervaring hebt. Hierdoor berekenen de meeste verzekeraars een hogere verzekeringspremie voor een autoverzekering voor jongeren. Door verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken kun je ook als jongere en goedkope autoverzekering afsluiten.

Welke autoverzekeringen zijn er?

Er bestaan drie soorten autoverzekeringen met ieder hun eigen premie, voorwaarden en dekking. Als jongeren is het dan ook goed om te bekijken welke autoverzekering je nodig hebt. Het is voor iedereen die een auto bezit verplicht een WA (wettelijke aansprakelijkheid) autoverzekering af te sluiten. Als bestuurder ben je hiermee verzekert tegen schade die je aan een andere auto of persoon door kunt aanrichten. Je bent met een WA autoverzekering echter niet verzekert tegen schade aan je eigen auto. Naast de WA verzekering heb je de keuze om een WA beperkt casco of all risk autoverzekering af te sluiten. Sluit je een WA beperkt casco verzekering af dan ben je gedekt voor dezelfde gebeurtenissen als bij de WA verzekering maar in beperkte mate ook voor schade aan je eigen auto zolang dit niet door eigen toedoen is ontstaan. Met een all risk autoverzekering ben je verzekert tegen schade aan andere auto’s en personen maar ook tegen schade aan je eigen auto zelfs wanneer je dit zelf hebt veroorzaakt.

Kosten autoverzekering voor jongeren

Welke autoverzekering voor jongeren je moet afsluiten en wat dit kost is van een aantal dingen afhankelijk. Als stelregel kun je hanteren dat de leeftijd van je auto het soort autoverzekering bepaalt:

  • Is je auto ouder dan 8 jaar? Sluit dan een WA autoverzekering af;
  • Is je auto tussen de 4 en 8 jaar oud? Sluit dan WA beperkt casco autoverzekering af;
  • Is je minder dan 4 jaar oud? Sluit dan een All risk autoverzekering af;

De kosten van een autoverzekering voor jongeren zijn afhankelijk van de dagwaarde van je auto, je woonplaats en je leeftijd maar ook het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Veel verzekeringsmaatschappijen geven je op basis van het aantal opgebouwde schadevrije jaren een korting op de verzekeringspremie.

Goedkoopste autoverzekering voor jongeren

Om goedkoper uit te zijn sluiten veel jongeren een autoverzekering op naam van hun ouders af. In theorie heb je dan meer schadevrije jaren opgebouwd en betaal je dus minder premie. Deze constructie is officieel niet toegestaan waardoor je in de problemen zou kunnen komen. Daarnaast bouw je zelf geen schadevrije jaren op. Als je de verzekering in de toekomst op je eigen naam wilt zetten moet je als nog een dure premie betalen.