Zorgverzekering jongeren

Een zorgverzekering bestaat uit een basis en aanvullende verzekering. Je bent verplicht om de basisverzekering af te sluiten. Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht en dus geheel vrijwillig. Als jongere is het verstandig om kritisch te kijken naar de zorg die je nodig hebt en niet zomaar voor dezelfde zorgverzekering als je ouders te kiezen. Kies je toch voor dezelfde zorgverzekering als je ouders dan is het mogelijk dat je oververzekerd bent. Je betaald dan te veel verzekeringspremie in verhouding tot de zorg die je gebruikt.

Zorgverzekering is voor jongeren goedkoper

Jongeren maken vaak minder aanspraak op zorg dan ouderen doordat zijn over het algemeen gezonder zijn en minder lichamelijke klachten hebben. Veel zorgverzekeraars bieden hierdoor speciale zorgverzekeringen voor jongeren aan. Deze zorgverzekering verschilt op een aantal punten met een reguliere zorgverzekering. De basisverzekering voor jongeren wordt met eenzelfde dekking en onder dezelfde voorwaarden vaak goedkoper aangeboden dan een reguliere basisverzekering. Ook is de aanvullende zorgverzekering voor jongeren vaak goedkoper maar deze vergoed dan geen zorg waar mensen op leeftijd behoefte aan hebben. Zo vergoed een aanvullende zorgverzekering voor jongeren vaak wel condooms en gehoorbeschermers maar geen rollators en steunkousen.

Nog meer besparen op je zorgverzekering

In de meeste gevallen is een zorgverzekering voor jongeren al goedkoper. Toch is het als jongere mogelijk om nog meer op je zorgverzekering te besparen. Als jongere kan je op de maandelijkse premie besparen door gebruik te maken van het vrijwillig eigen risico. Het verplichte eigen risico bedraagt in 2014 360 euro. Heb je geen lichamelijke klachten en ben je gezond, dan is de kans groot dat je het eigen risico niet verwacht op te maken. Wanneer je vrijwillig een hoger eigen risico neemt dan krijg je bij veel zorgverzekeraars een korting op de maandelijkse premie. Het verhogen van het vrijwillig eigen risico is alleen aan te raden als een bedrag gelijk aan de hoogte van het eigen risico op ieder moment kun missen. Je weet nooit wat er kan gebeuren, zo ben je gezond en zo heb je zorg nodig.

Heb je recht op zorgtoeslag?

Als jongere is de kans aanwezig dat je relatief weinig verdient en dus een laag inkomen hebt. In dit geval is de kans groot dat je recht hebt op zorgtoeslag. Als je in 2014 op jaarbasis lager is dan 28.482 euro dan heb je recht op zorgtoeslag. De belastingdienst draagt dan in de vorm van zorgtoeslag maandelijks bij aan de kosten van je zorgverzekering. Vergeet niet om tussentijdse veranderingen in je inkomen aan de belastingdienst door te geven, anders is de kans aanwezig dat je (een deel van) de ontvangen zorgtoeslag plus rente moet terugbetalen.

Zorgverzekering voor jongeren vergelijken en overstappen

Iedereen dus ook jongeren hebben jaarlijks de mogelijkheid om de zorgverzekering aan te passen en/of naar een andere zorgverzekeraar over te stappen. Overstappen is alleen aan te raden als je ontevreden bent over de huidige zorgverzekering of een gelijkwaardige verzekering bij een andere verzekeraar voor een lagere prijs kunt krijgen. Dit kun je beoordelen door de zorgverzekeringen op zowel prijs, dekking en voorwaarden met elkaar te vergelijken.